Tönkre tehet egy Banki ügyintéző?

Az elmúlt hónapokban megszaporodott a pénzintézetek ellen indított perek száma, miután egyre több adós érzi úgy, hogy igazságtalanul járt el vele szemben a bankja. A jogászok szerint a banki ügyintézők hibái egész családokat tehetnek tönkre, ezért többen úgy gondolják, hogy kiállnak a becsapott ügyfelek mellett - írja a Magyar Nemzet.
A banki próbaperek elindítójaként ismert Czirmes György ügyvéd elmondta, hogy a válság az ügyfelektől függetlenül következett be, így jogtalan a következmények teljes mértékben történő áthárítása. A jogász szerint a bankok megvezették az ügyfeleiket, amikor devizahitelként kínáltak olyan kölcsönöket, amelyek nem feleltek meg a külföldi devizában jegyzett kölcsönök kívánalmainak.

Korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is jelezte, hogy a szerződések gyakran olyan körmönfont kifejezéseket tartalmaznak, hogy jogi végzettség nélkül szinte lehetetlen értelmezni azokat.

A bankoknak kötelező volt tájékoztatást adni a devizahitelek kockázatairól, ami általában egy erről szóló formanyomtatvány aláírásával megtörténtté is lett nyilvánítva. Ugyanakkor a magukat becsapottnak érző adósok több millió forintos és akár 20-35 éves elkötelezettség esetén körültekintőbben is eljárhattak volna a hitelfelvétel során.